dissabte, 31 de març de 2012

El pares durant el part, no ens podem quedar d'expectadorsAixò ho vaig escriure després de nàixer la nostra tercera filla, i encara que el post tingui uns quants anys m'agrada compartir-lo el dia del seu aniversari. El mantinc tal i com el vaig escriure, sense tocar ni una sola coma. M'agrada recordar-ho així.

El vint-i-nou de matinada vam ser pares per tercera vegada. 

És indiscutible que la protagonista d'un part és la mare i el seu nadó. Històricament, als hòmens ens hem mantingut en segon pla. Fins fa poc, l'opinió més extesa era que el pare dins la sala de parts feia nosa. 


"Prou feina dona la mare com per fer-se'n càrrec d'un passerell que la majoria de les vegades cau desmaiat", pensava molta gent

Els pares esperaven, amb nerviosisme i cigarreta en mà, en una sala allunyada dels paritoris. Finalment, passades vàries sense saber res del que succeïa dins a paritoris, apareixia una matrona, normalment vella, que amb to condescendent els informava del sexe de la criatura.


Per sort la història ha canviat i els pares tenim una presència cada cop més activa a la sala de parts.

I per fer-ho bé, és imprescindible estar ben preparats. Jo comparo el procés de part a una carrera de fons, ningú amb un dit de seny, és presentaria el dia de la cursa sense un bon entrenament previ. I això, son les classes prepart, un entrenament a les que els pares hem d'assistir amb la nostra parella.

Un cop iniciat el treball de part cal no angoixar-se, pot durar hores i si no mesurem les nostres forces al final podríem defallir. El paper dels pares és fer de “hooligans”: encoratjar, recolzar, animar i donar forces per tal que la mare continuí sense defallir.

Els pares som qui millor coneix les pors, les inquietuds, les virtuts i les qualitats de la futura mare. Hem d'animar des del capçal del llit, colze a colze per fer sentir a la nostra parella que no està sola.


Este és el meu consell com a pediatre però sobre tot com a pare.

Data de publicació 31 març 2012

Data revisió 29 març 2017

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

4 comentaris: