dimarts, 20 de març de 2012

El bulling no és cosa de nens


Els casos  d’assetjament escolar sempre m’han impactat. El cas de  Jokin,  un adolescent d'Hondarribia que va acabar en suïcidi, va fer que els pediatres prenguéssim consciència de la magnitud de la tragèdia. Qualsevol excusa és bona. Des de traure bones notes, a dur ulleres.


La història sol començar amb insults, humiliacions.... i poc a poc va evolucionant a l'assetjament, social (exclusió i aïllament, per exemple, els deixen fora de les activitats, com un partit de futbol), psicològic (amenaces) i físic (agressions, baralles).

Moltes vegades la víctima viu en silenci esta situació. En part per vergonya, en part perquè no troba el recolzament necessari. Molts adults pensen que el problema és “cosa de nens”. Res més fals.

La solució no és minimitzar el problema. Hem de parlar amb nen, amb el tutor i amb la direcció del centre. Intentar modificar la conducta del nen i reconduir la dinàmica del grup.

Alguns cops les famílies opten per canviar al nen de centre. Tampoc és la solució.
Ara mateix recordo el cas de dues nenes que han reviscut la situació al canviar de centre. Fugir no és l’alternativa. Hem d’educar emocionalment als nens perquè siguin capaços de superar situacions adverses.

Us recomano un parell de links:

--- Associació  'No al acoso escolar'.

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

1 comentari: