dijous, 3 de maig de 2012

Com embolicar al bebé.Embolicar als bebès no és nou, la majoria de cultures ho han fet i ho continuen practicant. 

A Europa vam perdre esta tradició a finals del segle XIX. L'aparició de noves tendències amb la criança dels nens ocasionà un cisma entre la cultura tradicional i les recomacions més lliberals. De sobte, embolicar als nadons fou vist com una fet perjudicial que fins i tot podia arribar a marcar la personalitat del individu. Així aparegué la "hipòtesis de nadó embolicat" S'afirmava que la forta subjecció podia donar peu a desenvolupar una personalitat excèntrica amb tendència a la submissió.  Evidentment, esta hipòtesi mai va ser validada però reflecteix el sentiment la societat europea de l’època.

Actualment estem vivint a un ressorgiment d’esta tendència d'embolicar als nadons Però, serveix d’alguna cosa?

Una de les millors revisions sobre el tema és la publicada per l’Associació Americana de Pediatria en un article del 2007: “Swaddling: A Systematic Review”

Els autors es pregunten si existeix alguna relació entre embolcallar al bebé i un seguit de fets com la qualitat del son, el plor, la temperatura...

Us tradueixo els resultats més significatius:

Efectes beneficiosos:
  1. Els nadons embolicats durant el son tenen menys sobresalts, es desperten menys, i dormen més estona.
  2. En prematurs millora el desenvolupament neuromuscular i disminueix l’estrès.
  3. En nadons amb dany cerebral o amb síndrome d’abstinència, disminueix la quantitat de plor

Possibles riscos
  1. Afavoreix la de displàsia de maluc, sobretot si embolcallem al nadó amb les cames en extensió i adducció. Este risc es pot evitar si deixem lliures els malucs i genolls, de forma que el nadó els mogui lliurement.
  2. Sobreescalfament, sobretot si el nadó està en un ambient càlid
  3. La relació amb la mort sobtada del lactant està en relació amb la postura en que els fiquem a dormir (la recomanació és boca per amunt)


Com veiem, embolicar als nadons té els seus beneficis i els seus riscos. Hem de ser curosos amb la tècnica i sobretot aplicar el sentit comú. El vídeo i les fotos mostren la tècnica.

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: