divendres, 18 de maig de 2012

Com saber si el teu fill està llest per traure-li els bolquers


Amb l'arribada del bon temps més d'un pare es preguntarà si el seu fill està llest per traure-li els bolquers.
Al voltant dels dos anys els nens solen adquirir la maduresa necessària per controlar els esfínters. Amb tot, hi ha nens que no adquireixen l'hàbit fins passat els tres anys, cosa que es del tot normal.
Quines senyals indiquen als pares que el seu nen està llest?

  1. El nen té el control i l'equilibri suficient per ajupir-se, asseure's i aixecar-se sol.
  2. Pot diferenciar si està brut o net i es capaç de comunicar-ho a un adult amb paraules o gestos
  3. És conscient que el pipi i la caca surten del seu cos, que no apareixen al bolquer per art de màgia.
  4. Pot retindre la orina unes dues hores. Això ho sabem comprovant si el bolquer està net entre canvi i canvi.
  5. Comprèn el que se li demana

Si tot això es compleixen aleshores ens podem plantejar traure-li el bolquer, com?

  1. Ensenyem al nen com s'utilitza el bany. La major part dels nens mostren interès per com els adults o els germans usen el bany, i aleshores, volen ser “nens grans". Si ens sentim còmodes deixant que els nens vegin com nosaltres utilitzem el bany, la imitació pot ser un mecanisme eficaç,
  2. Instaurem normes: el pis i la caca s'han de dipositar en un lloc concret, de vegades ens hem d'aguantar i d'altres hem d'anar al lavabo encara que no en tinguem ganes (abans de sortir de casa)...
  3. Com tot hàbit, deixar el bolquer vol reiteració paciència i un poc d'enginy.
Si no ens em sortim potser ens hem precipitat i no em entès que el nostre fill encara és immadur. Només cal esperar. Alguns pares usen l'entrenament anomenat “mètode captura”. Quan veuen que el seu fill adopta una posició que ells interpreten que és anar al bany, corren per seure'l a l'orinal. El mateix procés fisiològic fa que el nen evacuï però això no vol dir que estigui adquirint l'hàbit. De fet quan els pares no arriben a temps el nen embruta els bolquers i això causa frustració. No està demostrat que els nens que comencin l'entrenament abans l'adquireixen abans, l´únic que aconseguim és destinar-hi més temps i augmentar en molts casos la frustració dels pares i l'angoixa dels nens.

Els nens volen i necessiten ser independents. Si els pressionem en excés l'únic que aconseguirem és que rebutgin anar al lavabo.Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: