divendres, 6 d’abril de 2018

Vacunar sense llàgrimes


Hi ha molts nens que relacionen les visites al pediatra amb les vacunes i evidentment entren a la consulta espantats

De fet, el calendari de revisions infantils aprofita les primeres visites al pediatre per vacunar. I ja sabem que la majoria de vacunes són injectades i que les injeccions espanten. Només la vacuna del rotavirus és beguda.

Seria fantàstic que la resta de vacunes també es poguessin administrar per via oral però la majoria contenen sucres i proteïnes que seríem digerides pel tracte intestinal i perdrien la seva efectivitat

Este escull s'ha intentat superar fent que la mateixa vacuna immunitzi enfront a varis gèrmens, és el que coneixem per vacunes combinades. Així la vacuna hexavalent és capaç d’immunitzar de sis germens diferents en una sola injecció.

De vegades, els pares, ens proposen administrar les vacunes en vàries visites, al meu entendre és un error. L’únic que aconseguim es perllongar les molèsties i augmentar la sensació que el nen té que cada vegada que va al pediatra el punxen

Existeixen varies tècniques per disminuir el dolor de les punxades, per exemple esprais i cremes anestèsiques que es fiquen una estona abans de la injecció o unes petites plaques de plàstic que produeixen una lleu vibració que bloqueja la sensació de dolor… he de dir que estes tècniques s'utilitzen poc en el dia a dia de la consulta, pot ser perquè pressuposem que el dolor d’una injecció és el tot tolerable, però repeteixo això només és una pressuposició


El que sí intentem freqüentment és distreure al nen mentre el vacunem i una de les tècniques més usades és fer-lo bufar. Pel YouTube voreu alguns vídeos de nens ja grandets que fan bombolles de sabó mentre els vacunen, em resulta divertit i segurament és força efectiu però tinc dubtes pel que fa a com queda de sabó la consulta després de vàries vacunacions.

En nens més petits una tècnica efectiva és vacunar-los mentre prenen del pit de sa mare, també podem usar xarops de sacarosa però jo prefereixo la llet materna, és més natural i infinitament més saludable.

Usem la tècnica que usem, després de la vacunació sempre hem abraçar el nen, quan són grandets els felicitem pel bé que s'han portat i quan són petits els intentem calmar gronxant-los en braços. Mai els haurien de retreure que han plorat o cridat mentre els vacunavem, encara hi ha pares que ho fan i ho hauríem d'evitar.

Una pregunta recurrent és si els hem de donar ibuprofé o paracetamol per a disminuir el dolor de la punxada. Des de fa uns anys ja no ho aconsellem de forma rutinària, perquè alguns estudis científics apunten que l'ús de paracetamol podria disminuir lleument l'efectivitat d'algunes vacunes.

Estic segur que entre tots aconseguirem vacunar sense llàgrimes


Data de publicació: 6 d'abril 2018

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: