dimarts, 19 de juny de 2018

Quina i quanta llet han de beure els nens?


Cada cop és més difícil decidir quin tipus de llet hem de consumir.

Lluny queden aquells dies en els que només existia la llet sencera, la semi o la desnatada, avui en dia trobem llets suplementades amb calci, omega 3, vitamines, fibra…. o qualsevol altre nutrient que us podeu imaginar. 

A més, als supermercats, les begudes vegetals (civada, arròs, soia...) estan just al costat dels bricks de llet el que confon encara més al consumidor. 

És per això que sovint les famílies ens pregunten quina llet han de prendre els nensQuina llet han de prendre els nens?

Segons les "Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)" publicat per la Generalitat de Catalunya el 2016  "a partir de l’any, es pot incorporar la llet sencera de vaca, en el cas que l’infant no prengui llet materna"

No té cap sentit que un nen sà amb una alimentació correcta prengui llet sencera de vaca suplementada. La llet és un aliment amb un gran valor nutritiu que no necessita cap tipus de suplementació.

Pel que fa a les begudes vegetals recordar que en cap cas poden substituir la de llet. 


I la llet desnatada?

La llet desnatada gairebé no té greix

A l'eliminar el greix, es rebutgen també les vitamines liposolubles A, D i E. És per això que pràcticament totes les llets parcialment o totalment desnatades estan suplementades en estes vitaminas.

Els pediatres no solem aconsellar que els nens prenguin llet desnatada, sobre tot durant els primers anys de vida que son una etapa on  la llet sencera de vaca assegura un correcte aport de nutrients

Abans d'oferir llet desnatada a un nen parleu amb la vostra pediatre per tal que analitze bé la dieta del nen i us indiqui la millor decisió.


Quanta llet han de prendre els nens?

La llet és una excel·lent font de calci i el calci és imprescindible per a formar els ossos i les dents.

Hi ha altres aliments com les sardines o els espinacs que també contenen calci però habitualment els nens no els prenen amb tant entusiasme com la llet.

És per això que la ingesta de llet ha de cobrir les necessitats de calci de l'organisme i encara que estes necessitats van canviant al llarg de la vida podem afirmar que amb mig litre de llet o derivats al dia tenim les necessitats cobertes


Per què els humans adults consumim llet?

Tots els mamífers passem per un període de lactància exclusiva, seguit d'un altre en el qual anem provant altres aliments, fins que finalment deixem de mamar. Encara que a partir de llavors la llet no és indispensable, segueix sent un excel·lent aliment que els humans fa milers d'anys que consumim.

Fa uns 7.000 anys, durant el Neolític, en el centre d’Europa aparegué una mutació genètica que va permetre que els nostres avantpassats adults mantinguessin la lactasa intestinal i poguessin tolerar la llet d'altres animals. Fins aleshores la llet era només apta per a les cries, a mesura que s’anaven fent adultes la lactasa intestinal anava desapareixent i això feia que no toleressin la llet. 

Sense lactasa intestinal no podem digerir la lactosa (el sucre de la llet) i apareix un quadre de diarrees, flatulències i mal de panxa que rep el nom d’intolerància a la lactosa. Es tracta d’un mecanisme de defensa que evita que els individus adults prenguin l’aliment destinat a  les cries.

El fet de tenir lactasa intestinal durant tota la vida adulta fou un avantatge evolutiu espectacular ja que va permetre accedir a un aliment d’un elevat valor nutricional. Això va fer que la llet esdevingués ràpidament un aliment fonamental en la dieta Europea.

El següent mapa mostra que la capacitat de digerir la lactosa per humans adults varia d’una  zona del mon a un altra i que a Europa estem a una de les zones on millor la tolerem
Quina llet consumien els nostres avantpassats?

Evidentment consumien llet crua, sense pausteritzar ni homogeneïtzar. La llet crua manté intactes tots els seus nutrients però presenta dos grans inconvenients el primer que pot transmetre algunes malalties i el segon que es fa ràpidament malbé. Per tal de conservar-la més temps els primers humans ja van aprendre a fermentar la llet i així aparegueren els primers formatges, iogurts, kefirs…

La fermentació a més d’allargar-ne la caducitat afegeix a la llet un seguit de ferments beneficiosos que coneixem com a probiòtics. Estos ferments converteixen la lactosa en àcid làctic de manera que els derivats làctics contenen menys lactosa que la llet crua, fet important si es pateix d’una intolerància parcial a la lactosa.Quina llet consumin avui en dia?

Actualment la venda de llet crua per consum humà està  només permesa si es comercialitza en un establiment autoritzat amb registre sanitari (ex: formatgeria) i no es permet la venda directa des l’explotació al consumidor final (abans, quan es permetia, era típic anar a comprar la llet a les vaqueries)

El que trobem als supermercats és llet fresca (pausteritzada) i llet uperitzada en Tetra-brik (UHT).  La següent taula mostra les principals diferències.

CRUA
FRESCA
UHT
Procés
Bullida
Pasteurització
Uperització
Temperatura
40Cº
72-90Cº
150Cº
Temps
Alguns minuts
15 segons
5 segons
Caducitat
2 dies
21 dies
Mesos
On trobar-la?
Formatgeries (nevera)
Supermercat (nevera)
Supermercat


El 85% de la llet que consumim prové de la vaca, majoritàriament de vaques frisonas. Esta espècie produeix de mitjana uns 30 litres de llet al dia, res a vore amb els 3-4 litres que produeix una cabra al dia o els 1-2 litres d’una ovella.


En resum, la llet sencera és un aliment amb un gran valor nutritiu que no necessita cap tipus de suplementació i amb mig litre al dia cobrim les necessitats de calci necessaries per a un bon creixement.

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: