dimecres, 1 d’abril de 2020

Consells pel benestar emocional dels nens durant el brot de coronavirus (COVID-19)En menys d’un mes el COVID19 ha canviat de manera radical les nostres vides. 

El confinament decretat per les autoritats sanitàries per fer front al brot ha fet que milions de persones ens tanquessem a casa i limitessem al màxim les nostres sortides.

Com ja sabeu, la infecció pel COVID19 en nens sol ser lleu. Habitualment una mica de febre i uns pocs símptomes respiratoris com tos, mal de gola i rinorrea. Encara no sabem perquè els nens tenen infeccions lleus. Sembla que el COVID19 té la capacitat de reconèixer unes determinades proteïnes de la membrana de les cèl·lules humanes i gràcies a n’això pot infectar-les. En els nens estes proteïnes serien lleugerament diferents a les que tenen els adults i el COVID19 no les reconeixeria amb tanta facilitat.

Però no ens enganyem, que els símptomes clínics en els nens siguin lleus no vol dir que el brot de COVID19 no afecti la seua salut.

El confinament, la mort de persones properes, la manca de contacte amb els amics, el canvi de rutines…. acabarà afectant d’una manera o altra al seu benestar emocional. Alguns reaccionaran de seguida i altres ho faran més endavant. Hem d’estar preparats i saber que la resposta dependrà de l’edat i sobretot del grau de maduresa, de com entenen la informació, com es comuniquen i de les experiències prèvies.

El brot de coronavirus (COVID-19) ha generat una situació d'estrès que es pot manifestar amb pors, una preocupació excessiva per la seva salut i la dels altres, aparició de conductes d’evitació, problemes de son o símptomes físics com el mal de panxa o mal de cap.

Com podem ajudar als nens a fer front a l'estrès derivat del brot de coronavirus (COVID-19)

Abans de res és important tenir cura de la pròpia salut mental.

Els nens i els joves reaccionen a les actituds dels adults que els envolten. Quan els pares tracten una situació amb calma i confiança estan oferint un bon exemple als seus fills, per fer-ho, cal que els pares en siguin conscients i estiguin preparats. Controlar la pròpia angoixa, mantenir una bona relació de parella, cuidar l’alimentació, mantenir l’ordre i tindre cura de la higiene i l’aspecte personal son algunes de les accions imprescindibles que hem de realitzar com a pares.

Un cop estiguem preparats ja estem en disposició d’ajudar als nostres fills. A continuació, detallo alguns aspectes clau:


Escoltar i reconèixer.

Els nens i joves poden respondre a l'estrès de maneres diferents. Els signes poden ser emocionals (per exemple, sentir-se molestos, angoixats, enfadats, tristos...), conductuals (per exemple, tornar-se més reservats  o tornar a mullar el llit) o ​​físics (com per exemple el mal de panxa o mal de cap)

Els nens se senten menys ansiosos si són capaços d’expressar i comunicar els seus sentiments en un entorn segur i que els recolza. Escoltar, reconèixer les seves inquietuds i oferir-los més amor i atenció els ajudarà a superar més fàcilment esta situació d'estrès.


Proporcionar informació clara sobre la situació

Tots els nens i joves volen sentir que els seus pares els poden protegir. La millor manera d’aconseguir-ho és parlant obertament del que passa i proporcionant respostes honestes a qualsevol pregunta que tinguin. Explica’ls el què s’està fent per mantenir-los segurs també sobre les mesures que poden prendre per ajudar, com ara, rentar-se les mans.

Usa paraules i explicacions que puguin comprendre i utilitza fonts que siguin fiables. A les xarxes corre molta informació errònia que només us generarà estrès. No sempre és fàcil tenir respostes a totes les preguntes que fan els nens ni tampoc alleugerir totes les seves inquietuds, així que centra’t en escoltar i reconèixer els seus sentiments i fes que se sentin recolzats.


Estar connectats 

Si us heu de separar per algun motiu, com per exemple, quedar-se confinats en habitacions diferents o hospitalitzats, assegura’t que pots mantenir un contacte periòdic i freqüent a través del telèfon o videotrucades. Fes que el nen entengui el que s’està fent i per què heu d’estar separats


Crear una nova rutina

La vida està canviant a tots els nivells durant el confinament. Crear una rutina proporciona als nens una major sensació de seguretat en l'actual context d’incertesa, així que pensa en com desenvolupar una nova rutina
  • fes un pla diari o setmanal  que inclogui temps per aprendre, jugar i relaxar-se.
  • pregunta als professors què podeu fer per ajudar a l’aprenentatge des de casa.
  • busca i realitza jocs i activitats interiors que assegurin uns 60 minuts d’activitat física al dia.
  • mantenen una rutina a l’hora d’anar a dormir
  • cuida l’alimentació, intenta que sigui saludable en quantitat i qualitat 


Limitar l’exposició als mitjans de comunicació i parlar del que heu vist i escoltat

Els nens i també els adults, poden sentir-se molt angoixats si constantment estan connectats a les notícies. Cal protegir-se d’una exposició excesiva i parlar amb els nens sobre el que està passant i sobre com se senten. Intenta respondre les seves preguntes de manera adequada a la seva edat i evita caure en alarmismes innecessarisCom poden reaccionar a diferents edats a la situació generada pel brot de coronavirus (COVID-19)

Encara que cada nen és diferent i que la resposta depèn en part del seu grau de maduresa, hi ha una sèrie de patrons de comportament propis de cada rang d’edat.  Si ho tens present entendràs millor el comportament que manifesta el nen.

Menors de  2 anys, poden estar més irritables i plorar amb més facilitat. Necessiten contacte físic i estar en braços

Nens de 3 a 6 anys, a n’esta edat poden fer una regressió i presentar comportaments immadurs com fer-se pipí al damunt, mullar el llit o tindre rabietes quan estan lluny dels pares (angoixa de separació) També son freqüents els trastorns del son.

Nens de 7 a 10 anys, poden sentir tristesa, ràbia o por. De vegades els seus amics comparteixen informacions falses pel que és important que estiguem alerta i corregir la desinformació. Alguns poden arribar a obsessionar-se en certs detalls de l’epidèmia i volen parlar-ne en tot moment, altres no volen parlar-ne en absolut. Uns i altres poden tenir problemes de concentració

Preadolescents i adolescents poden respondre consumint alcohol o altres drogues. Alguns s'aïllarana a la seva habitació i altres se sentiran invaïts per unes emocions tan intenses que no podran controlar i acabaran en confrontacions i discussions familiars. En este cas paciència i mà esquerra.


Bullying

Malauradament, el brot de coronavirus (COVID-19) ha provocat que algunes persones pateixin discriminació i assetjament, sovint per la seva ètnia o nacionalitat. És important comprovar que els fills no pateixin bullying ni fan bullying als altres.

Explica que el coronavirus (COVID-19) ha afectat i és probable que afecti a persones de molts països. Subratlla que s’ha de ser empàtic amb qualsevol persona afectada, sigui quin sigui el país o l’àrea de la qual prové


On pots obtenir suport

Si et preocupa la salut física o emocional del teu fill o filla pots contactar als serveis sanitaris per rebre atenció i assessorament

#TotAniraBe

Data 1 d’abril 2020

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: