dilluns, 7 de maig de 2012

Què fem amb els polls?
Amb les primeres calors reapareixen els polls. A moltes llars d'infants i centres de primària pengen els cartells alertant de la seua presència. La histèria està servida!!
Peró què és la pediculosi capitis?

Els polls (Pediculus humanus capitis) son uns petit insectes que s'alimenten de sang i infesten només als humans. Al picar, inoculen uns enzims que son els responsables del prurit. No transmeten cap tipus de malaltia, i l'única complicació son les lesions originades pel rascat.
Els polls ni volen ni salten i la infestació no s'associa a la manca d'higiene. El contagi és per contacte directe, cap amb cap.


Podem pervindre'ls?

És impossible prevenir del tot la infestació per polls. Els cabells dels nens estan  freqüentment en contacte mentre juguen. La millor manera d'evitar la propagació és alertar els pares per tal que tots els nens infestats inicien el tractament el més aviat possible.


 
Com els tractem?

El tractament de primera elecció son les locions de permetrina que es venen sense recepta.  
Normes d'ús:
Rentem el cabell del nen amb un xampú sense condicionant i li assequem amb una tovallola. Sobre el cabell humit apliquem la loció de permetrina i la deixem actuar uns 10 minuts, després s'esbandeix i es passa la liendrera. La permetrina deixa un residu sobre el cabell que va matant les nimfes que surten dels ous que no hem pogut eliminar. Els condicionadors presents
en gairebé tots els xampús disminueixen l'adhesió de la permetrina al pèl i en redueixen la seua eficàcia. Per això és útil comprar un xampú "tractant"
Encara que no observem polls, molts experts recomanen un re-tractament de rutina als nou dies.
Si no resolem el problema el millor és consultar al pediatre. Hi ha altres tractaments com el malation al 0,5% en nens majors de 2 anys d'edat, l'alcohol benzílic al 5% o el lindà. Alguns s'associen a neurotòxicitat pel que és millor utilitzar-los amb precaució i sota prescripció mèdica.
  


Remeis tradicionals

Els "remeis casolans" com el vinagre, l'oli d'oliva, la maionesa, la mantega fosa o la vaselina. No han demostrat cap tipus d'eficàcia alhora de controlar la infestació: Home Remedies to Control Head Lice: Assessment of Home Remedies toControl the Human Head Louse, Pediculus humanus capitis (Anoplura: Pediculidae)

Què fem a casa?

Si el nen està infestat, tots els membres de la família haurien de mirar si també ho estan, i en cas d’estar-hi, tractar-se.
També ha de rebre tractament a tots els membres de la família que comparteixin el mateix llit, encara que no es trobi cap poll.
La transmissió a través de pintes i raspalls es difícil, però és prudent netejar-los a fons. Ara bé només amb aquells objectes que han estat en contacte amb el cabell de la persona infestada durant les 24 a 48 hores prèvies al tractament, ja que la supervivència de poll fora del cuir cabellut més enllà de 48 hores és improbable. Rentar, esbandir o assecar els articles a més de 60ºC mata els polls i les llémenes. 

Què fem a l’escola?

Quan descobrim els polls segurament el nen ja porta més d’un mes infestat, pel que en el seu entorn segurament hi haurà altres nens també afectats. Els pares ho han de comunicar a l’escola i els tutors anunciar-ho a la resta de pares i encoratjant-los a revisar els seus fills abans de tornar-los a l'escola al dia següent. Sempre s’ha de mantindre la confidencialitat sobre quins nens estan o no infestats. No se’ls ha de prohibir l’assistència a l’escola.

Quina és la vostra experiència amb els polls?


Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: