dijous, 21 de juny de 2012

La protecció solar als nens


Encara me’n recordo quan de petits era normal cremar-se els primers dies de platja.  Afortunadament avui en dia, els pares son més conscients dels perills que comporta l'exposició solar, i ja no veiem les cremades solars com una cosa normal. Amb tot voldria repassar alguns conceptes per tal de reforçar la vostra conducta.

Què és la radiació solar?

Els rajos solars estan formats per tres tipus de radiació: la lumínica, la infraroja i l’ultraviolada.
La radiació ultraviolada es divideix en ultraviolada A, B i C.
 1. La ultraviolada A és la responsable del bronzejat i del fotoenvelliment cutani.
 2. La ultraviolada B és la causant de les cremades solars i del càncer cutani.
 3. La ultraviolada C  es filtra per la capa d’ozó  i no arriba a la superfície.
Per què  hem de protegir del sol, sobre tot al nens?

La infància i l'adolescència son el períodes en que estem més exposats a les radiacions solars.  Esta radiació es va acumulant al llarg de la vida i és la responsable del fotoenvelliment  i el càncer de pell.
Pel que fa al càncer, les radiacions UVB ocasionen petites mutacions en l'ADN de les cèl·lules cutànies que a l'anar-se acumulat poden facilitar l'aparició de càncers cutanis. El 90% dels càncers de pell es relacionen amb la radiació solar.
  
La pell del nen i sobre tot la del bebé, reacciona molt malament a la radiació, i el risc de cremada és major. És per això que l'Acadèmia Americana de Pediatria recomana evitar per complert l’exposició solar en nens menors de sis mesos  i en la mesura del possible fins als tres anys.

Com ens podem protegir del Sol?

Encara que sembli obvi val la penar recordar-ho

Ombra

Sobre tot durant les hores centrals del dia que és quan els rajos del sol cauen de forma més perpendicular. Recordeu que els núvols deixen passar la major part dels rajos ultraviolats així que també ens hem de protegir encara que el cel estigui tapat. Un cas particular son els vidres, la majoria filtren la radiació ultraviolada B però no la A pel que és aconsellable no exposar-se a la radiació solar a través seu.

Roba

Hi ha teixits que protegeixen millor que altres, per exemple el  Tinosorb, incrementa el UPF (ultraviolette  protective factor) de la roba un 400%.  En tendes d’esport trobareu samarretes de protecció solar que ens ajuden d’una manera senzilla a assegurar una correcta protecció solar.

Protectors solars

Els protectors solars contenen substàncies químiques que actuen d'alguna d'estes maneres:
 1. Absorbint la radiació ultraviolada i impedint-ne la penetració; són els filtres químics.
 2. Reflectint la radiació ultraviolada, són els filtres físics

El protector ens ha de protegir tant de la radiació UVB com de la UVA. Els específics per a nens no contenen perfums i son més resistents a l'aigua i a la sorra. Pel que fa al factor de protecció solar (FPS) com més elevat sigui més protecció proporciona. L’elecció del factor de protecció solar depèn del tipus de pell i de l’edat del nen, una recomanació de mínims seria:
 1. Menors de 6 mesos: no exposar-los. En este grup no es recomana l'aplicació de fotoprotectors  per evitar així hipotètics problemes de toxicitat secundaris a la major absorció de la pell del nounat
 2. De 6 mesos a 3 anys; FPS igual o superior a 30.
 3. Majores de tres anys: FPS igual o superior a 15.
Cal aplicar-los generosament de 15 a 30min abans de l'exposició solar i tornar-los a cada 2 hores i deprés de banyar-se o eixugar-se amb la tovallola

Jo continuo aconsellat els 50+, per que córrer riscos?

Com aplicar correctament el protector solar?

Recordeu que el protector no és efectiu si no s’aplica correctament:
 • Aplicar-lo 30 minuts abans de sortir de casa
 • Tornant-lo a aplicar cada 2 hores (o més a sovint si el nen és molt mogut)
 • Estenent-lo bé, assegurant-nos que cobreixi totes les àrees corporals exposades al sol.

Gaudiu de l'estiu i compte amb el sol!!!

Data publicació: 21 juny 2012
Última actualizació: 4 maig 2018

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: