dilluns, 4 de juny de 2012

Què és l'adolescència?
No fa molt una companya em comentava que sa filla de déu anys li havia dit que tranquil·la, que ella mai no patiria d'adolescència.

Com bé sabeu l'adolescència no és cap malaltia, però per a alguns pares és pitjor que  la  més terrorífica de les malalties. Entendre què és l'adolescència i quin canvis comporta ens permetran encarar-la de forma pausada, tranquil·la i exitosa

Què és l'adolescència?

L'adolescència és un període de canvis on el nen es transforma en adult. Els canvis  son a tres nivells:
  1. Físics 
  2. Socials
  3. Psicològics
Els canvis físics tenen el nom de pubertat i transformaran el cos d'un nen en el d'un adult. Estos canvis físics el fan sentir insegur i sovint no sap comunicar ni interpretar les senyals del seu cos. Els pares han d'explicar que tot allò és normal i que no hi ha motius per avergonyir-se'n. L'objectiu de la pubertat és convertir un nen en un adult capaç de reproduir-se. Parlar de sexe durant l'adolescència és imprescindible.
A nivell social, els nens amplien el seu cercle d'amistats i la família perd  pes. És molt important ser acceptat i valorat pel grup d'amics. En ocasions, això entra en contradicció amb la pròpia voluntat o amb l'educació rebuda. Els pares han de conversar sobre conductes de risc i els perill associats.  Que l'adolescent escolti dependrà dels valors que hagi adquirit durant la infància (respecte, civisme, compromís,  treball... )si els ha integrat, durant l'adolescència només haurem de recordar quins son els seus paradigmes i que ha de ser coherent amb la seua manera de ser, fer i pensar. "Si el grup no t'accepta tal com ets, fas i penses has de canviar de grup"


L'adolescent necessita definir-se com a individu. La percepció que té d'ell mateix  i del seu entorn es construeix a partir de les relacions que manté amb l'entorn (amics, escola, família) i la valoració de la seua imatge corporal.  Els psicòlegs ho anomenen autoconcepte. Els pares han de ser conscients dels diversos àmbits que engloba l'autoconcepte i intentar que siguin el més favorables possibles.Com veieu els canvis de l'adolescència son complexos i estan interrelacionats. Un problema d'acne pot conduir a una distorsió de  la imatge corporal i acabar afectant les relacions socials. Tot està interconnectat; canvis físics, psicològics i socials.
Els pares hem d'entendre esta globalitat i ser conscients que l'adolescència es comença a prepar durant la infància. Si el nostre fill no ens té confiança, no  l'hem educat en valors i no l'hem respectat com a individu difícilment acceptarà els nostres consells.

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: