dimecres, 23 de maig de 2018

“Ha tornat a tacar els calçotets” Què és la incontinència fecal funcional?


Cada setmana visito nens a qui se'ls escapa la femta i sense adonar-se'n taquen els calçotets. Com us podeu imaginar esta situació genera molt malestar en el nen i la seva família. 


Què és la incontinència fecal?

La incontinència fecal és la fuga involuntària de petites quantitats de femta en nens que ja han assolit el control d’esfínters. És més freqüent en el gènere masculí i als 6 anys afecta al 4,1% dels nens. A mesura que es fan grans la prevalença baixa i als 12 anys se situa al voltant de l'1,6%.

Clàssicament la incontinència fecal s'ha associat a restrenyiment, però no tots els nens restrets son incontinents i no tots els nens incontinents van restrets.  Estos últims pateixen una incontinència fecal funcional o no retentiva, és a dir, no associada a la retenció de femta deguda al restrenyiment.

Els nens amb incontinència fecal funcional presenten un ritme deposicional normal. Solen anar al lavabo cada dia i les seves femtes no són ni dures ni grosses.

Habitualment els escapaments passen a l’escola o quan el nen està molt capficat amb alguna activitat, com ara jugar a videojocs.

No coneixem el mecanisme exacte pel qual hi ha pèrdues fecals però es creu que estos nens senzillament “obliden anar al lavabo”. De manera conscient o inconscient, estos nens inhibeixen el reflex defecatori i s'aguanten, més tard, quan tenen l’oportunitat, no van al lavabo perquè estan distrets o enjogassats i quan se'n recorden ja han fet tard.

Este mateix mecanisme explica que fins el 45% dels nens amb incontinència fecal funcional presentin també pèrdues d'orina.

Encara que la majoria de nens amb incontinència fecal funcional no tenen cap problema psicològic, els trastorns emocionals (ansietat, depressió..) i del comportament (autisme, dèficit d’atenció…) augmenten el risc de patir-la.  De fet, el TDAH multiplica per set el risc d’incontinència fecal. En estos casos, la incontinència no és un símptoma aïllat sinó que s'afegeix al trastorn psicològic que presenta el nen.

Els nens amb incontinència fecal funcional no solen presentar escapaments de femta nocturns, això és més típic el restrenyiment.

El diagnòstic es basa en una història clínica acurada i una exploració física complerta. Habitualment no necessitem res més per dir-los als pares que ens trobem davant d'una patologia funcional i que el seu tractament és conductual.Quin tractament reben els nens amb incontinència fecal funcional?

L’objectiu del tractament és aconseguir que el nen modifiqui la conducta, que entengui  que anar al lavabo és important i que després d'anar-hi podrà continuar jugant amb els seus amics o a la videoconsola.

Resulta útil que el nen agafi l'hàbit d'anar al lavabo tres cops al dia bàsicament després de les menjades per tal d'aprofitar el reflex gastrocòlic (reflex que posa en marxa els intestins quan el menjar arriba a l’estómac)

L'abordatge ha de ser delicat i sense acusacions, basat en un sistema de gratificacions, és a dir, marquem objectius i si els aconsegueix, el nen obté un premi (els premis materials solen ser els més efectius) És imprescincible que tingueu un registre amb l'evolució del tractament, en el diari de funció intestinal, podeu anotar quants cops va al lavabo i si hi ha escapaments de femta. El diari es basa en l'economia de punts i en els següents enllaços el podeu descarregar en versió catalana espanyola

Si el nen pateix un trastorn emocional o del comportament, també podeu usar el diari de funció intestinal però l'important en estos casos es tractar el trastorn psicològic, quan este millori, la incotinència desapareixerà.Què no serveix en el tractament de la incontinència fecal funcional?


Els laxants, de fet estan contraindicats en nens amb un hàbit deposicional normal i si els administrem només aconseguirem augmentar el número d'escapaments.

Biofeedback, esta teràpia s’aplica en nens amb restrenyiment que presenten una dinàmica defecatòria anormal, com per exemple quan són incapaços de relaxar l’esfínter anal extern durant la defecació. Com he dit els nens amb una incontinència fecal funcional saben relaxar perfectament l'esfínter l'únic que no troben el moment per fer-ho.


Quin pronòstic té la incontinència fecal funcional?


El pronòstic és bo i que la majoria de nens aconsegueixen superar-ho abans de la pubertat. Malgrat això, hem de ser conscients que fins en el 50% dels nens poden presentar ocasionalment alguna recidiva. 

En resum, la incontinència fecal també afecta a nens amb un ritme deposicional normal, en estos casos, el tractament conductual és clau per aconseguir revertir una situació que empitjora molt la qualitat de vida de qui la pateix.

Data de publicació: 23 de maig 2018
Bibliografia

McKeown C, Hisle-Gorman E, Eide M, Gorman GH, Nylund CM. Association of Constipation and Fecal Incontinence With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Pediatrics [Internet]. 2013;132(5):e1210-5. Disponible a: http://dx.doi.org/10.1542/peds.2013-1580

Bongers MEJ, Benninga MA. Incontinencia fecal funcional en niños. Ann Nestlé [Spa] [Internet]. 2007;65(2):81-9. Disponible a: https://www.karger.com/Article/FullText/128572

Barrio J. Incontinencia fecal en niños An Pediatr Contin. 2014;12(4):165-74 Disponible a: http://www.apcontinuada.com/es/incontinencia-fecal-ninos/articulo/90339617/
Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: