diumenge, 15 de juliol de 2018

Urats amorfs: bolquers tenyits de roig
Un motiu de consulta freqüent durant les primeres setmanes de vida és l'aparició d'unes taques ataronjades a la zona davantera del bolquer.  

Tothom sap que orinar sang és símptoma d'alguna malaltia i quan això passa és normal que els pares s'espantin i busquin consell del pediatre.

Per sort, estes taques de color roig-taronja no son sang sinó urats amorfs, uns cristalls del tot inofensius 

Què son els urats amorfs?

Els urats amorfs són cristalls formants per sodi, potassi, calci i magnesi que apareixen quan orina molt concentrada en estos minerals es refreda. De fet, la orina de la micció és d'un color normal i és quan es refreda que agafa el color roig-taronja.

Si ho mirem d'aprop, veurem que estes taques estan formades una espècie de sorra molt fina, son els cristalls.


Per què apareixen els urats amorfs?

Com he explicat més amunt, els urats apareixen quan l'orina està molt concentrada. Això passa quan hi ha un cert grau de deshidratació com ara gastroenteritis o ingesta insuficient d'aigua en dies de molta calor.

En els nadons, els urats es deuen a l'excessiva diüresi dels primers dies de vida que provoca una lleu deshidratació fisiològica.


Tenen alguna importància?

La presència d'urats amorfs a l'orina no és símptoma de cap malaltia però ens dona informació sobre l'estat d'hidratació del nen.


Quan he de preocupar-me?

Els urats es resolen amb una bona hidratació. Per això es important que en cas que apareguin oferim líquids suficients (aigua, suero oral, llet materna... depèn del cas) però si persisteixen en les següents miccions haurem de consultar al pediatre

La presència de sang a l'orina (hematúria) és fàcil de diferenciar però si hi ha dubtes, el pediatre sempre pot realitzar una tira reactiva d'orina o un examen al microscopi.

Per acabar, recordar que hi ha alguns aliments i fàrmacs que també tenyeixen l'orina d'un color ataronjat (vitamina C, pastanaga) o vermellós (remolatxa, mores).

En definitva, encara que els urats amorfs originen preocupació i son un motiu freqüent de consulta la seua presència no ens ha d'alarmar


Data de publicació: 15 de juliol 2018

Pediatre apassionat de les noves tecnologies i buscador infatigable de nous reptes.

0 comentarios: