Quan arriba l’estiu les consultes de pediatria s’omplen de noves patologies. Apareixen picades, cremades solars, contusions per accidents i les clássiques otitis de la piscina.
Sobre alguns d’estos temes ja he escrit en vàries ocasions però crec que pot ser útil un recull dels temes més prevalents, una espècie de botiquí de lectura fàcil per a que el vostre estiu amb nens sigui sanitàriament un èxit.
Adaptar-se als nous horaris
Per als fills de famílies amb recursos l’arribada de l’estiu suposa anar de colònies, assistir a casals d’estiu o fer algun viatge, per a la resta, els destins més concorreguts son el parc, casa els avis i amb sort, la piscina municipal.
Sigui quina sigui l’opció escollida, el més segur és que hi hagi un canvi de rutines i horaris. Ja vaig parlar en una entrada anterior sobre com el canvi d’horari afecta a la salut dels més petits i dona lloc a inapetència, mal humor, irritabilidad, somnolència diurna... És per això que hem de fer un esforç per respectar les seves hores de son i si a primera hora del matí han d’assistir al campus hem d'aconseguir que vagin a dormir a una hora raonable.
Les consultes per "nens massa cansats" son freqüents al final de l’estiu, i encara que el cansament no és una malaltia les famílies es preocupen quan veuen que l'únic que vol (i necessita) el seu fill és dormir i descansar.
Pel que fa als adolescents, durant l’estiu alguns presenten un retard de fase del son, és a dir, se’n van a dormir de matinada (a causa dels videojocs i les xarxes socials) i s’aixequen cap al migdia En principi, si això no afecta a les seves obligacions i al seu caràcter no podem parlar d'un veritable trastorn. Però hem d’estar alerta i reconduir la situació abans de la tornada a l’institut ja que que l'adaptació al nous horari pot resultar lenta, progressiva i dolorosa.
Protegir-se del sol
La infància i l'adolescència son el períodes de la vida en que estem més exposats a la radiació solar. Els seus efectes es van acumulant al llarg de la vida i son els responsables del fotoenvelliment i el càncer de pell.
El 90% dels càncers de pell es relacionen amb la radiació solar.
La pell del nen i sobre tot la del bebé, reacciona molt malament a la radiació, i el risc de cremada és major. És per això que l'Acadèmia Americana de Pediatria recomana evitar per complert l’exposició solar en nens menors de sis mesos i en la mesura del possible fins als tres anys.
Fa un temps ja vaig escriure sobre com hem de protegir-los del sol i sobre els tipus de protectors solars hi ha al mercat.
Protegir-se de la calor
El sobrecalentament del cos té efectes molt greus sobre l’organisme i pot donar lloc a l'aparició d'un cop de calor.
Les freqüents onades de calor originen desenes de morts cada any. Crec que som poc conscients del risc d'exposar-se a un entorn massa calorós.
És important que mai deixem un nen tancat en un vehicle a ple sol i que no els exposéssim a la radiació solar directa durant massa estona.
Beure aigua amb freqüència, refrescar-se o buscar un lloc menys calorós son mesures bàsiques que tots hauriem d’aplicar durant les onades de calor.
Evitar les picades
Durant l’estiu és inevitable ser víctima de les picades d'insectes.
Quan piquen, els insectes inoculen un potent anticoagulant que els permet succionar la sang sense problemes. Este anticoagulant és irritant i origina una reacció cutània a nivell local. En els nens petits i en les persones al·lèrgiques la reacció cutània és encara més exagerada.
En el següent entrada trobareu informació sobre com previndre les picades de mosquit. Però si no la voleu llegir sencera, en resum seria: evitar les zones humides amb ombra i vegetació (on els insectes es protegeixen del sol), vestir-se amb roba de colors clars i mànigues llargues i usar repel·lents d'insectes.
Si voleu saber quins tipus de repel·lents hi ha i quina eficàcia tenen, aleshores, haureu de llegir l’entrada que he comentat.
Gelats i refrescos
Durant l’estiu es dispara el consum de gelats i refrescos. Estos productes son rics en sucres simples i un consum excessiu està relaciona amb malalties cardiovasculars que son la principal causa de mort en països desenvolupats.
El meu consell és limitar la ingesta de gelats i refrescos i apostar per alternatives més saludables com la fruita i l’aigua fresca.
Accidents d’estiu
L’augment de les activitats a l’aire lliure comporta un augment dels accidents. És important estar alerta i protegir als nens dels possibles perills
Malauradament, a Espanya, cada any, desenes de nens moren ofegats. La majoria tenen edats compreses entre l'any i els quatre anys. Els nens petits son molt vulnerables i en tan sols dos minuts es poden ofegar en un pam d’aigua. Cal estar constantment alerta i sense distraccions
Els ofegaments en piscines son la tercera causa de mort infantil en el món i és responsabilitat dels adults tenir als nens vigilats en tot moment. Recorda que els flotadors no son salvavides.
Otitis de la piscina
L’aigua i la humitat originen canvis a nivell del conducte auditiu extern i faciliten les infeccions per Pseudomona aeruginosa. Es tracta d’una inflamació superficial de la pell que cobreix el conducte auditiu que no dona febre però si un dolor força intens.
El tractament és amb gotes òtiques i si la resposta és bona la infecció es resol en pocs dies. No hem d’oblidar tractar el dolor amb ibuprofè o paracetamol oral. Òbviament, mentre duri el tractament el conducte auditiu s’ha de mantenir sec i hem d’evitar la piscina.
Per evitar la recurrència s’aconsella assecar bé les oïdes després de la piscina. Hi ha professionals que aconsellen taps òtics o bandes per intentar evitar que l’aigua entri al conducte auditiu, L’efectivitat d’estes mesures és limitada.
Espero que este recull us sigui útil i que amb una mica de sort us lliureu de tot el que he comentat.
Bon estiu i bones vacances!
Publicat 31 de juliol 2019
0 comentarios: